SERIAL | Echipele renăscute ale României. ASU Poli Timișoara, spărgătorul de gheață, prima grupare deținută de suporteri: „Asta e cel mai fain la clubul ăsta, că toate deciziile se iau de comun acord”

Redactor:
Matei Udrea
SERIAL | Echipele renăscute ale României. ASU Poli Timișoara, spărgătorul de gheață, prima grupare deținută de suporteri:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Înainte de ASU n-a fost nimic. Sau, a fost, dar cu atât de mult timp în urmă, încât nimeni nu mai este azi în viață, dintre cei care au apucat acele timpuri, ca să poată împărtăși experiența vieții de suporter cu griji de patron.

Așadar, ASU Poli Timișoara. Prima echipă de fotbal care le aparține cu adevărat suporterilor în România. O experiență absolut bizară la momentul startului, în 2012, în continuare izolată de restul sistemului.

Absolut tot ceea ce au făcut bănățenii în ultimii patru ani și jumătate este o premieră. Pe bâjbâite și anevoie, cu entuziasm și stângăcii, învățând din greșeli și lovindu-se de o rezistență majoră din partea celorlalți participanți la competiție, grupul de suporteri care a pornit la drum după falimentul grupării lui Marian Iancu a ajuns în Liga 2.


Jucătorii de la ASU Poli Timișoara și, în fundal, galeria care îi plătește. FOTO: contul de Facebook al Politehnicii Timișoara

Echipa se luptă în subsolul clasamentului (e prima deasupra locurilor retrogradabile) și cu problemele financiare, dar există și – particularitate provenită tocmai din componența patronatului – nu se pune problema să se desființeze chiar dacă s-ar întoarce în Liga 3 la finalul acestui sezon.

ProSport a stat de vorbă cu Sebastian Novovic, liderul Peluzei Sud Timișoara și unul dintre inițiatorii proiectului care a stat la baza puzderiei de inițiative similare demarate de suporteri în alte orașe ale României astă-vară, după falimentul a numeroase echipe de tradiție.

Trial printre băieții din peluză, pentru a vedea „cine poate să vină să joace pentru Poli”

„Ideea a apărut simplu, atunci când aici (n.r. – în Timișoara) a fost mutată echipa din Recaș și redenumită Poli de către primar, chestie cu care noi n-am fost de acord, n-am acceptat-o. Și atunci, era logic că trebuie să facem ceva. Ori stăteam acasă, ori făceam ceva concret. Și am mers la echipa de amatori a Universității Politehnice, unde jucau studenți și era doar așa, de fun, de timp liber, și am zis: «Hai să facem ceva!». În primă fază am cumpărat echipamente, după care am zis că vedem noi ce facem. Jucăm și vedem ce-o ieși… Am făcut un trial pentru băieții din peluză, să vedem cine poate să vină și să joace pentru Poli. Așa a început totul”, povestește Sebastian Novovic, cunoscut suporterilor din galerii sub porecla „Mihalcea”.

Contextul în care s-a pornit proiectul ASU Poli Timișoara a fost unul complicat, pentru că în Timișoara tocmai se pusese punct unei alte afaceri majore, cu bani mulți și sprijinită de Primărie: FC Timișoara. „În vara lui 2012 a început totul. Echipa lui Iancu a terminat pe primul loc în B, a fost dezafiliată, s-a desființat și așa a apărut toată povestea asta cu Poli. La început, banii au venit de la membrii cotizanți. Din donațiile suporterilor. Am mers, am prezentat proiectul de echipă și ne-am hotărât. Primul pas a fost să strângem 4.000 de lei, să cumpărăm două rânduri de echipamente. S-au strâns rapid banii, după care a început campionatul și au apărut cheltuielile de zi cu zi. Din acel moment am început să ne bazăm pe cotizația suporterilor. La noi, în fiecare sezon se plătește cotizația. La început au fost undeva, la 100 de membri cotizanți, în primul sezon. Acum sunt în jurul a 400″, relatează liderul galeriei.

Pe site-ul sspolitehnica.ro, cifra exactă afișată este chiar pe home: 385 de membri cotizanți care plătiseră, în 2016, suma totală de 138.337 lei.


Cu o escală de doi ani în Liga 4, ascensiunea ASU Poli Timișoara spre suprafața fotbalului românesc a fost constantă

Un alt model de fotbal: salarii mici, jucători crescuți în propriul centru. Grupa de 13 ani e campioană națională după ce a bătut echipa lui Hagi

O aventură pornită poate din joacă, poate din frustrarea de a vedea că echipa lor iubită e folosită mereu pentru tot felul de interese a devenit, treptat, o chestiune serioasă, care i-a obligat pe timișoreni să se organizeze. Problemele adevărate au început, spune liderul suporterilor, când ASU Poli a promovat. „Pe măsură ce urci, cheltuiele sunt mai mari. Dacă vrei să ai și lot competitiv, trebuie să aduci jucători cu experiență, care au mai jucat la nivelul ăsta, iar ăștia vor bani. Noi avem niște principii relativ la salarii. La noi, salariile sunt foarte mici. Mai mult simbolice. Cel mai mare salariu e undeva, pe la 1.500 de lei. Un alt punct pe care mergem este că vrem să ne creștem propriii noștri copii”.

Faptul că un proiect pornit de niște oameni care sunt amatori, dar în același timp foarte atenți la fiecare ban și preocupați de viitorul clubului lor, a avut până acum succes rezultă și din rezultatele de la juniori. „Grupa noastră de copii născuți în 2003 este campioană națională. În sezonul trecut au bătut Viitorul lui Hagi în finală. Vrem să ne creștem jucătorii noștri, să nu mai depindem și să nu mai cheltuim. Pentru că asta e toată ideea: vrem să propunem un alt model de fotbal, un alt model de club. Cu alte surse de finanțare. O altă ordine a lucrurilor. Pentru că am trecut deja prin experiența a doi patroni, Iancu și Zambon, și știm că nu iese nimic bun din asta. Și atunci, încercăm să facem lucrurile altfel, poate să arătăm și altora că se poate și altfel”, spune Novovic.


Copiii de la echipele de juniori au fost premiați la sfârșitul sezonului. FOTO: contul de Facebook al Politehnicii Timișoara

Suporterii se întrunesc în ședință o dată la trei luni, pentru a discuta ce se întâmplă la club

ASU Poli e organizată interesant. Există un parteneriat între grupul de membri cotizanți – un fel de socios – și Universitatea Politehnică. Deciziile se iau democratic, prin vot. Cei care plătesc au nu numai drept de decizie, dar și acces la toate actele, la raportul contabil, pot cere lămuriri de la conducerea administrativă. Sigur că totul pare firesc dacă ne raportăm la o societate comercială normală, cu acționari, și arată ca în filme. Dar dacă punem în oglindă lanțul de comandă și de decizie de la celalalte cluburi din fotbalul românesc, vom vedea că la ASU Poli se întâmplă lucruri nemaivăzute pe aceste meleaguri. „Echipa, din punct de vedere juridic, este a Universității Politehnice. Pentru că așa e și normal. Clubul, din 1921, de când a fost înființat, a fost al Institutului Politehnic, pentru că pe lângă el s-a născut. Deci, în acte, proprietara echipei este Universitatea. Asociația suporterilor are un contract de management prin care se ocupă de activitatea de zi cu zi a clubului. Iar membrii cotizanți au întâlnire o dată la trei luni, când li se prezintă ce s-a întâmplat până atunci, care sunt planurile în următoarea perioadă. Oamenii au ocazia să spună, dacă au ei ceva de spus, dacă au vreun plan, vreo idee de acțiune. Acolo se discută. Asta e cel mai fain la clubul ăsta, că toate deciziile se iau de comun acord”, a povestit, pentru ProSport, Sebastian Novovic.

„Noi suntem suporteri, noi știm să facem marketing, să vindem produse, nu știm să facem partea fotbalistică. Am adus oameni care știu asta”


Pe 11 decembrie, după ce au fost la vot, suporterii acționari ai ASU Poli s-au întâlnit în pub, la concertul unde s-au aniversat 95 de ani de la înființarea clubului. FOTO: contul de Facebook al Politehnicii Timișoara

Suporterii au avut abilitatea și realismul să se ferească de ispita unei implicări directe în organizarea fotbalistică propriu-zisă, înțelegând că fotbalul trebuie lăsat pe mâinile unor specialiști. Dintre cele câteva sute de membri cotizanți a fost ales un grup care să monitorizeze direct și îndeaproape activitatea, dar conducătorul executiv și antrenorul sunt profesioniști. „Clubul are o conducere operativă care se ocupă de problemele de zi cu zi. Este aleasă din rândul suporterilor. Sunt oameni care fac treaba asta voluntar. Profesioniști au fost angajați doar antrenorul și conducătorul de club. Sunt oameni din fotbal aduși special ca să ne ajute. Pentru că noi suntem suporteri, noi știm să facem marketing, știm să vindem produse, știm să ne vindem, dar nu știm să facem partea fotbalistică, nu ne pricepem. Nu știu să discut contracte cu jucători sau de ce joacă ăla în dreapta și ăla în stânga. Am adus oameni care știu să facă treaba asta”, explică reprezentantul membrilor cotizanți de la ASU Poli.

Totul e inovativ pentru România, la ASU Poli. În septembrie, pentru că echipa mergea prost, antrenorul Sorin Brândescu și-a înaintat demisia. La club s-a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Membrilor Cotizanți ai Drukeria și, cu 129 de voturi pentru din 146 de membri prezenți în sală, s-a decis ca Brândescu să continue. Din acel moment, ACS Poli a mai jucat 11 partide, înregistrând 3 victorii, 3 egaluri și 5 înfrângeri.

Managerul echipei este Marius Cociu, 11 ani director, apoi un an director adjunct la Liceul Sportiv „Banatul”, un club cu performanțe absolut remarcabile la nivelul de copii și juniori.

„Ești membru la ASU Poli? Ai reducere în pub, la magazin și chiar pentru copii, la grădiniță”

Cel mai interesant este că proiectul a avut, până la urmă, succes. ASU Poli este prima organizație din România care se apropie de modelul cluburilor din Occident unde suporterii sunt acționari și votează în privința măsurilor importante.


Anunțul prin care, pe 11 ianuarie 2017, de la ora 18:00, e convocată Adunarea Extraordinară a Membrilor Cotizanți ai ASU Poli Timișoara. FOTO: contul de Facebook al Politehnicii Timișoara

Pe site-ul clubului, sspolitehnica.ro, sunt publicate toate detaliile operațiunii prin care o persoană interesată poate să devină membru cotizant. Suporterii s-au gândit la toate amănuntele, pentru a se plia cât mai mult pe profilul publicului. Există patru pachete: Junior – 100 de lei / sezon pentru fanii până în 23 de ani, Viola – 200 lei / sezon pentru suporterii obișnuiți, Gold – 500 de lei / sezon pentru cei mai pătimași și Platinum – 1.000 de lei / sezon pentru cei care vor să fie membri de vază.
Banii se pot plăti în două tranșe, în conturi publicate pe site. S-a creat o facilitate și pentru suporterii din afara Timișoarei.
Este menționat și subliniat explicit că toți membrii au drept de vot, din momentul în care au achitat cotizația, la Adunarea Generală anuală unde se alege președintele clubului.

„În acest moment, nu mai stăm doar în cotizațiile membrilor. Avem sponsori. Am fost noi, ne-au căutat și ei… Au fost tot felul de situații. Alții sunt oameni apropiați nouă. Sunt și firme locale, și firme naționale. Tot felul de proiecte. Am avut, la un moment dat, și un parteneriat cu Vodafone, prin care am vândut cartele pentru suporteri. Avem și un număr de SMS la care oamenii pot să trimită ca să susțină centrul de copii și juniori. Dai SMS și donezi 5 euro. Tot felul… Vin bani și de acolo. Până acum, n-au fost cheltuieli mari cu centrul de copii și juniori. Dar, de-acum, încep să se simtă”, detaliază Sebastian Novovici.

Acesta spune că, în acest moment, circa 50 de membri cotizanți sunt din străinătate. „La început, au fost cei din Marea Britanie. Pe site e secțiunea Drukeria Albion. Pe urmă, s-au extins. Avem membri din Germania, din Franța… Plătesc cotizații în fiecare lună, 20 de lire sterline sau echivalentul în euro.”

Să fii membru cotizant la ASU Poli nu înseamnă doar o strângere de mână, o legitimație și, eventual, dreptul de a intra pe stadion la meciuri. Pe site-ul sspolitehnica.ro se prezintă o listă a sponsorilor și partenerilor clubului unde, pentru că susții echipa, beneficiezi de facilități. E vorba de pub-uri, magazine, pensiuni, chiar o tipografie și un centru de copii unde posesorii de legitimații ASU Poli au parte de reduceri.

În Liga 2, ASU Poli a dat cu adevărat de greu. S-a apelat la banii Consiliului Județean

Ajunsă însă la acest nivel de competiție, ASU Poli nu mai rezistă singură, în ciuda eforturilor făcute de suporteri. Aceștia au făcut un proiect pe care l-au înaintat la Consiliul Județean. În octombrie anul trecut, ASU Poli și alte patru cluburi sportive din Timișoara (ACS Floreta – scrimă, ACS Agroland – volei, BC Timba – baschet, CS Warriors – rugby) au primit, pe proiectele depuse, bani de la bugetul local, conform Legii 350.

ASU Poli a avut alocați cei mai mulți bani: 530.346 lei, Consiliul Județean aprobând întreaga sumă cerută conform dosarului. De proiect s-a ocupat chiar interlocutorul ProSport, Sebastian Novovic. Conform declarației date de acesta și publicate pe drukeria.ro, banii urmau să fie direcționați către copii și juniori, către echipa de seniori și în acțiuni prin care ASU Poli urma să se implice în viața comunității. Pentru că au fost aprobați abia în octombrie, banii nu au putut fi accesați în totalitate de club. „Fiind o perioadă foarte scurtă… Noi am avut ceva datorii la stadion, la Păltinișanu, n-am putut să plătim, și din cauza asta s-a micșorat perioada în care puteam să implementăm proiectul pentru care am cerut bani. Fiind perioadă scurtă, n-am putut să facem toate acțiunile din proiect. Am decontat doar o parte din bani”, a detaliat Novovic pentru ProSport. „În mod normal, e că depui proiectul, ți se aprobă, primești 30% din bani avans, după care, la decont, primești și restul de 70% din sumă. Dar, la noi, fiind vorba de foarte puțin timp, n-a mai fost vorba de avans. Am cheltuit noi tot și apoi am decontat.”


„Suporteri Borussiei Monchengladbach au ținut neapărat să sprijine clubul nostru în acest început dificil de campionat, transformându-și intrarea în peluză într-un fan-shop mobil al ASU Politehnica Timișoara. Membrii Nordkurve au vândut, doar la meciul cu Werder Bremen, din weekend, 300 tricouri de portar ale echipei noastre, aducând în conturile clubului nostru un profit de aproximativ 3000 euro”, scria pe contul de Facebook al timișorenilor în dreptul acestei poze făcute pe 19 septembrie anul trecut

Obiectivul primei echipe care e susținută la propriu de suporteri în România, la primul sezon în Liga 2, rămâne realist: salvarea de la retrogradare.

Cel mai important este însă că, potrivit lui Novovic, finalul sezonului nu va însemna capătul de drum pentru ASU Poli, indiferent dacă rămâne sau nu în Liga 2. „Și dacă retrogradăm, ce? N-am mai fost în Liga 3? Nu de-acolo venim? Sigur că nu renunțăm și nici nu ne desființăm. O vom lua de la capăt, dacă e nevoie”, spune acesta.

Discuția despre retrogradare este, însă, mai degrabă ipotetică, pentru că, prin forța împrejurărilor, misiunea suporterilor-patroni de la ASU Poli e mult ușurată. Echipa e, la startul returului din Liga 2, pe locul 15, primul neretrogradabil, însă două echipe (ACS Berceni și Șoimii Pâncota) deja s-au retras din competiție, iar alte două (CSM Râmnicu Vâlcea și Unirea Târlungeni) sunt aproape desființate.
În această situație, lupta pentru evitarea unicului loc retrogradabil (16) pare că se va da între ASU Poli (17 puncte), CS Balotești (13 puncte) și Metalul Reșița (10 puncte).

După cum se poate vedea, clubul galeriei de la Politehnica are toate șansele ca, la anul, să rămână în anticamera Ligii 1. 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Silviu Prigoană ar mai fi suferit un infarct marți dimineață? Dezvăluiri halucinante: „Vă e rău?”
Silviu Prigoană ar mai fi suferit un infarct marți dimineață? Dezvăluiri halucinante: „Vă e rău?”
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum:
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
"Momentul pe care lumea nu-l ştie" înainte de scandalul Steaua - FCSB! Fostul conducător de la CSA are detalii explozive:…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu…
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret! Familia a făcut anunțul oficial. Cum arată mormântul
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret! Familia a făcut anunțul oficial. Cum arată mormântul
Rusia, anunț ISTORIC despre pace în Ucraina. Mesaj pentru Trump: Nu se va întâmpla niciodată
Rusia, anunț ISTORIC despre pace în Ucraina. Mesaj pentru Trump: Nu se va întâmpla niciodată
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Vicecampioană naţională la baschet, deşi se află de o viaţă în scaun rulant
Vicecampioană naţională la baschet, deşi se află de o viaţă în scaun rulant
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
×